Hier nog 'ns uitgelegd, de gelijkrichter:
De bovenste grafiek.
De spanning wisselt dus hele tijd, zoals je ziet stijgt deze, wordt maximaal positief, daalt weer, wordt (in het midden van de grafiek) 0, daalt, wordt dus negatief, bereikt ook een maximum, stijgt, 0, blijft stijgen... etc etc.
2de grafiek: Gebruik makend van een diode, kun je de stroom langs een kant blokkeren. Een diode is een componentje die ervoor zorgt dat de stroom (de electronen) van - naar + kan, maar niet omgekeerd. Hierdoor krijg je al een gelijkgerichte stroom, zij het pulserend en niet echt optimaal, maar wel doeltreffend. Veel brommers/moto's gebruiken zo'n enkele diode om hun batterij op te laden...
3de grafiek: door slim gebruik te maken van meerdere diodes kan de stroom altijd maar 1 kant uit. Hierdoor, wat de bron ook levert, komt er op de ene klem altijd dezelfde spanning terecht. Zoals de grafiek laat zien is dit al dubbel zo efficient.
Wat doet nu een condensator, zoals je ziet is de spanning nog redelijk grillig. Een condensator is rudimentair te vergelijken met een soort mini batterijtje. Deze kan deze pieken overbruggen doordat de condensator geladen wordt, en wanneer de effectieve spanning van de bron zakt kan de condenator nog even stroom bieden.
Dit geeft dus dit effect:
Daarmee krijg je dus ene spanningsverschil van een volt, misschien 2, misschien minder, inplaats van dat deze heel snel zit te wisselen tussen 0 en ... ?
Hoop dat je er iets van begrijpt
